Smakelijk Auteursrecht
Dat er auteursrecht kan rusten op een geur weten we sinds Lancome / Kecofa (ECLI:NL:HR:2006:AU8940), maar dat ook smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn bevestigt de Rechtbank Den Haag (Vzr Rb Den Haag 13 januari 2015 KG RK 14-2549). Een interessante uitbreiding van het werk-begrip; het “smaak-werk”.
Maakt (de smaak van) Magic Cheese inbreuk op (de smaak van) Heksenkaas?
Met referte aan het Lancome/ Kecofa arrest oordeelt de rechtbank eerst dat het voorshands voldoende aannemelijk is dat er auteursrecht op een smaak kan rusten en dat de smaak van het product (Heksenkaas) voldoet aan de vereisten voor bescherming. Vervolgens oordeelt de rechtbank dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat er inbreuk op het recht van Levola is gemaakt met de Magic Cheese van European Food Company. De inbreuk acht de rechtbank voldoende gemotiveerd en de smaak van beide producten stemt tot op zekere hoogte overeen.
Voor de toepassing van het auteursrecht, kan een geur niet worden vereenzelvigd met de stof of stoffen die de geur teweegbrengen, zo bepaalt Lancome / Kecofa. Levola stelt in dat licht dat hetzelfde voor smaak geldt. Het auteursrechtelijk smaak-werk begrip wordt niet ingevuld door een lijst ingrediënten, zo stelt Levola, maar door de met smaakzintuigen waar te nemen impressie die door de ingrediënten wordt opgeroepen. De smaak zelf is dus het werk, niet de wijze waarop deze is gemaakt.
Het hof in de Lancome-zaak zou geen eigen geur-test hebben gedaan en haar oordeel hebben gebaseerd op het Franse onderzoeksbureau. Behalve het onderzoek van dr. P. Klosse betreffende de Heksenkaas, zou de rechter in deze zaak de producten weldegelijk geproefd hebben om tot dit oordeel te komen (IE-forum.nl).
Of dit voorlopige oordeel van de rechtbank in bodem stand zal houden is nog de vraag, maar deze uitspraak smaakt zeker naar meer.
Dorieke van Helden