DAKTERRASSEN EN DE VVE
Is een vergadering van de Vereniging van Eigenaars bevoegd om een gemeenschappelijk dak aan één eigenaar exclusief in gebruik te geven om daarop een dakterras aan te leggen? Niets lijkt in Amsterdam gebruikelijker te zijn dan dat: heeft een appartementencomplex een plat gemeenschappelijk dak, dan is de kans groot dat op enig moment de appartementseigenaar van het belendende gemeenschappelijke dak het verzoek aan de VvE doet om (desnoods persoonsgebonden) het exclusieve gebruik van het dak te mogen verkrijgen om aldaar een dakterras aan te leggen. Zeer regelmatig wordt die toestemming door de VvE bij meerderheid van stemmen – onder bijvoorbeeld de voorwaarde dat de appartementseigenaar de onderhoudskosten voor eigen rekening neemt – verleend, waarna het dakterras binnen de publiekrechtelijke kaders zal worden aangelegd. Heeft het VvE-lid dat zich tegen deze toestemming bij stemming in de vergadering verzette, een kans om het besluit van de VvE te vernietigen?
De kantonkamer van de rechtbank Amsterdam is daar op 29 oktober 2013 duidelijk over: een dergelijk besluit van een VvE is nietig. Blijkens de splitsingsakte maakt het dak onderdeel uit van de gemeenschappelijk gedeelten. Het splitsingsreglement bepaalt dan dat in de regel iedere eigenaar gebruik mag maken van het desbetreffende dak conform zijn bestemming. De rechter komt op basis van die hoofdregel tot de -logische- conclusie dat het splitsingsreglement er aan in de weg staat dat het gemeenschappelijk dak exclusief door één eigenaar mag worden gebruikt. De wettelijke bevoegdheid van de vergadering van de VvE (zie artikel 5:128 BW) om regels te stellen aan het gebruik van gemeenschappelijke gedeelten, wordt dus door de rechter ingeperkt en strekt niet zo ver dat die regels in strijd mogen zijn met het bepaalde in het splitsingsreglement.
Wilt u weten of en hoe uw VvE bevoegd is om gemeenschappelijke gedeelten aan een eigenaar in privégebruik te geven, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Mr. P.M. Verwijs