De betrokkenheid van De Koning Vergouwen bij de filmwereld stamt al uit onze begintijd. Er is in de afgelopen 27 jaar geen onderdeel binnen deze bedrijfstak onderbelicht gebleven op ons kantoor: van het eerste filmplan, de filmfinanciering tot de productie, de distributie, de digitale projectie, tot het internetvertoningsrecht aan toe.
Bij een filmproductie zijn verschillende rechtsgebieden met elkaar vervlochten. Zo kwam er laatst een zaak binnen van een producent, wiens film uit de handel moest worden gehaald: een jongen van vijftien jaar bleek zonder toestemming van zijn ouders aan de film te hebben meegewerkt.
Juridisch gezien is elke film een ketting van contracten en belangen. Behalve acteurs, cameramensen, romanschrijvers en financiers, zijn er altijd rechthebbenden van merken of muziek- en beeldfragmenten bij betrokken. Als er één recht niet van te voren goed geregeld is, stort de hele productie als een kaartenhuis in elkaar. Om de zaak nog complexer te maken, komt het geregeld voor dat filmprojecten halverwege van producent of land wisselen, waardoor het moeilijk is te achterhalen of alle rechten en aansprakelijkheden juridisch zijn afgedekt.
Ook treedt De Koning Vergouwen vaak op namens distributeurs bij het veiligstellen van internetrechten en het verwijderen van illegale kopieën op internet. Zo is er geregeld contact met een bedrijf als Youtube over uitzendrechten van fragmenten.
Kortom, film is een creatief produkt dat niet zonder juridische ondersteuning kan. De Koning Vergouwen biedt die ondersteuning al jaren in de breedste zin van het woord, zowel door het flexibel toepassen van de meest uiteenlopende rechtsgebieden, als door het laveren tussen partijen en belangen die op het eerste oog mijlenver van elkaar verwijderd zijn.