Hoe kan een werkgever de aanzegverplichting nakomen?
Op 1 januari 2015 is met de invoering van (een gedeelte van) de Wet Werk en Zekerheid – oftewel de WWZ – de aanzegverplichting ingevoerd. De werkgever is verplicht uiterlijk een maand voordat een tijdelijke arbeidsovereenkomst afloopt, de werknemer te informeren over het wel of niet aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst. Aan het niet naleven van de aanzegverplichting door de werkgever zijn gevolgen verbonden, werknemer kan een vergoeding ter hoogte van 1 maand bruto loon van de werkgever eisen. Hoe kun je als werkgever aan deze nieuwe wettelijke verplichting voldoen, om vergoedingen te voorkomen? Recent zijn twee uitspraken gepubliceerd over de wijze waarop de werkgever aan de aanzegplicht kan voldoen.
De kantonrechter Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2015:3883) oordeelde dat werkgever door het mondeling informeren over het al dan niet verlengen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet heeft voldaan aan zijn aanzegverplichting. De aanzegging moet namelijk schriftelijk zijn gedaan. Bij voorkeur met vermelding van de datum, zodat over de termijn van een maand voor het aflopen van het contract geen twijfel bestaat. Nu de aanzegging in deze zaak mondeling was gedaan, heeft de werkgever niet voldaan aan de aanzegplicht en is de aanzegvergoeding verschuldigd.
De kantonrechter Utrecht (ECLI:NL:RBMNE:2015:3201) oordeelde dat een aanzegging ook geldig gedaan kan worden bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst. In deze zaak was in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat werkgever “reeds nu de verlangde duidelijkheid verstrekt, dat het dienstverband conform de overeengekomen datum in artikel 1.2 wordt beëindigd.” De kantonrechter oordeelde dat deze werkgever wel aan de aanzegplicht had voldaan, door tegelijkertijd met het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, al in de arbeidsovereenkomst zelf aan te geven dat het tijdelijke contract, bij het aflopen van de afgesproken periode, niet zou worden verlengd.
De aanzegging moet dus:
– uiterlijk een maand voor het eindigen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst;
– schriftelijk worden gedaan.
En kan al in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen.
Annette de Groot