Verkoop van Alcoholhoudende drank
Verkoopt u alcohol in uw winkel? Of schenkt u alcohol in uw café of restaurant? De regels hiervoor staan in de Drank- en Horecawet. De wet maakt verschil tussen:
• drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%);
• sterke drank met 15% alcohol of meer.
Als u sterke drank verkoopt, hebt u een drank- en horecavergunning nodig. Uw personeel moet ook aan Horecawet eisen voldoen.
U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren boven de 18 jaar. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. U mag ook geen drank verkopen aan jongeren via mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.
Vraag bij twijfel naar identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen.
Als u bier, wijn, port of sherry schenkt of sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden ouder zijn dan 16 jaar zijn. Er is dus geen verplichting om werknemers ouder dan 18 aan te nemen. Uw leidinggevenden zijn minimaal zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.
Verkoop Alcohol in de detailhandel
Als u sterke drank verkoopt, hebt u een slijterijvergunning nodig. In uw slijterij mag u alleen drank verkopen en artikelen zoals kurkentrekkers en glazen. Uw slijterij mag sterke drank op bestelling bij klanten aan huis afleveren. Klanten mogen, als zij daarom vragen, gratis alcoholhoudende drank proeven. Alleen een werknemer van uw slijterij mag deze aanbieden. Een promotieteam mag dit niet.
Hebt u een supermarkt, levensmiddelenwinkel, snackbar, traiteurszaak, tabakspeciaalzaak of slijterij? Dan mag u bier, wijn, port en sherry verkopen. U hebt hiervoor geen vergunning nodig. U hebt ook geen vergunning nodig als u alleen bier, wijn, port of sherry verkoopt. In uw winkel mag u geen drank laten proeven.
Hebt u een winkel met een apart horecagedeelte? Dan moet dit gedeelte aan de volgende eisen voldoen:
• de ruimte moet aan alle kanten afgescheiden zijn van de winkel;
• de muren moeten ten minste 2,40 meter hoog zijn;
• het oppervlak moet ten minste 35 m2 zijn;
• u moet de ruimte kunnen afsluiten;
• er moeten 2 toiletten zijn.
Alcohol via een webwinkel
Als u alcohol op bestelling wilt verkopen via uw webwinkel, moet u in het bestemmingsplan van uw gemeente opzoeken of dit mag. Sterke drank mag u alleen via een webwinkel verkopen als u ook een slijterij of cateringbedrijf hebt. U hebt geen vergunning nodig om bier, wijn, port en sherry via een webwinkel te verkopen.
Hebt u geen slijterij of andere winkel? Dan mag u bier, wijn, port en sherry op bestelling alleen afleveren vanuit een gesloten ruimte waar geen klanten mogen komen. Als u de drank aflevert, moet u de leeftijd van de klant controleren.
Alcohol verkopen op een markt of evenement
U mag geen alcohol verkopen of schenken op een (waren)markt.
Wilt u bier, wijn, port of sherry schenken tijdens een evenement? Dan hebt u een ontheffing drank- en horecavergunning van de gemeente nodig. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare mixdranken. U mag sterke drank niet zelf mixen. Tijdens een evenement mag u geen alcohol verkopen.
Alcohol verkopen op een boot
Organiseert u vaartochten waarvoor u een entreeprijs of huurprijs vraagt? En wilt u alcohol aanbieden op uw boot? Dan moet u een drank- en horecavergunning hebben van de gemeente. Het maakt niet uit of u deze dranken per stuk afrekent of doorberekent in de entree- of huurprijs.