Geen bedrijfstak is de laatste jaren zo in beweging als – hoe anders dan de naam doet vermoeden – het vastgoed. De bouw heeft de afgelopen tien jaar een hectische ontwikkeling doorgemaakt van explosieve groei naar krimp en sinds 2015 weer naar een voorzichtige groei. Veel bouwbedrijven zijn failliet gegaan of hebben drastisch moeten saneren in personeel en middelen. Als gevolg van de economische malaise werden arbeidscontracten van werknemers flexibeler en kwamen er veel zzp’ers in de bouw. Inmiddels zijn er nieuwe wetten ingevoerd om deze tendens tegen te gaan, zoals de Wet Werk en Zekerheid en de Participatiewet, waardoor de solidariteit in de bouw enigszins in ere is hersteld. De nieuwe sociale huurwet heeft de vraag naar koophuizen een impuls gegeven, waardoor de woningmarkt alweer oververhit dreigt te raken, omdat het aantal nieuwbouwwoningen sterk achterblijft bij de vraag.
Ook de praktijk van het bouwen zelf kenmerkt zich door vernieuwing. Zo heeft de aandacht voor energiezuinig en levensloop-bestendig bouwen geleid tot allerlei innovatieve oplossingen; van het beplanten van het stedelijke daklandschap tot het benutten van aardwarmte voor de centrale verwarming.
Vastgoed en bouw is vanuit juridisch oogpunt een zeer dynamische branche. Aan elk gebouw om ons heen hangen complexe juridische contracten, die kunnen variëren van aard, rechtsgebied en betrokkenen. Het is bovendien een bedrijfstak waarin altijd een keur van onderhandelpunten bestaat. Dat komt omdat er relatief weinig wettelijk is vastgelegd en er niet veel meer dan de laatste jurisprudentie voorhanden is om op terug te vallen. Of het nu gaat om de vraag of de eigenaar van een pand verantwoordelijk is voor het onderhoud, om vermeende wanbetaling van een huurder, of een boedelverdeling na een faillissement, de criteria voor een A-locatie, de voorwaarden voor een aanbesteding, of het creatieve eigendom van een architect; juridisch bakkeleien is aan de orde van de dag.
Er gaan grote geldbedragen om in het vastgoed en de bouw, er zijn veel partijen bij betrokken en de belangen zijn enorm. Dat schept verantwoordelijkheid en vraagt om precisie. De Koning Vergouwen is vanwege de goede contacten binnen de wereld al dertig jaar een veelgevraagd kantoor, omdat we met de cliënt meerekenen en niet schromen vastberaden te onderhandelen, zonder daarbij ons goede humeur te verliezen. Ook stellen onze cliënten het op prijs dat we nauw samenwerken met een vast netwerk van notarissen en fiscalisten. En bovenal zijn we gepokt en gemazeld in het voeren van stevige procedures, wat in deze branche vaak cruciaal blijkt te zijn.