Sinds kort heeft De Koning Vergouwen een mantelovereenkomst met de enige werkgeversorganisatie in de welzijnssector, de MO-groep. Dat betekent dat de leden van deze organisatie worden doorverwezen naar ons kantoor.
Door economische bezuinigingen en na een wijziging van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is deze branche sinds 2010 genoodzaakt een andere strategie te kiezen. ‘Welzijn nieuwe stijl’ wordt niet langer door het aanbod gestuurd, maar door de vraag. Dat wil zeggen: vroeger lag het initiatief voor welzijnswerk bij de gemeente, tegenwoordig bij de burger op wijkniveau. Het te verrichten welzijnswerk in een buurt wordt bovendien aanbesteed bij verschillende organisaties en is veel projectmatiger geworden.
Deze omslag heeft vanzelfsprekend grote arbeidsrechtelijke gevolgen gehad binnen welzijnsorganisaties. Ter zake kundig personeel vloeide af, of wisselde nogal eens van werkgever. En in florissanter tijden afgesproken wachtgeldregelingen moesten heronderhandeld worden met de vakbonden, om soms algeheel faillissement van de organisatie te voorkomen.
Dergelijke pijnlijke, arbeidsrechtelijke processen heeft De Koning Vergouwen de afgelopen jaren op een verantwoorde en vindingrijke manier begeleid. Een grote kennis van subsidie- en aanbestedingsrecht is daarbij van belang, net als ervaring met de in deze bedrijfstak geldende complexe medezeggenschapsprocedures.