Uw vakantiewoning op een recreatiepark en het lidmaatschap van een VvE
Het is alweer juli en dat betekent dat voor veel mensen de vakantietijd is aangebroken. Een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan de vereniging van eigenaars op vakantieparken.
Wettelijke en niet-wettelijke VvE
Juridisch gezien kan de VvE op een vakantiepark een andere VvE zijn dan die we tegenkomen bij de aankoop van een appartementsrecht. In dit artikel zal ik verder ingaan op de belangrijkste verschillen. Daarnaast zal ik kort weergeven wat het wel of niet lid zijn van een VvE op een vakantiepark in de praktijk voor gevolgen heeft.
Bij de splitsing van een gebouw in appartementsrechten bestaat de wettelijke verplichting om een VvE op te richten. Ook het lidmaatschap van deze VvE is bij de wet verplicht gesteld. In het geval van een vakantiepark met onafhankelijke vakantiewoningen waarbij geen sprake is van appartementsrechten, zijn de bewoners van zo’n park niet verplicht om een VvE op te richten. Mocht er wel een VvE worden opgericht of aanwezig zijn, dan is het lidmaatschap niet bij de wet verplicht gesteld. Daarnaast kan het lidmaatschap van de VvE, anders dan bij appartementsrechten, door de bewoner worden opgezegd.
Basisinfrastructuur
Indien een bewoner zijn lidmaatschap opzegt, en het parkbeheer is in handen van de VvE, dan kan het zo zijn dat de bewoner niettemin een bijdrage aan de VvE dient te betalen. Uit de rechtspraak blijkt namelijk dat eigenaren van vakantiewoningen en de parkbeheerder tegenover elkaar de verplichting hebben om zorg te dragen voor het onderhoud van de basisinfrastructuur en de bekostiging daarvan.[1] De basisinfrastructuur bestaat uit die voorzieningen zonder welke een normale bewoning niet mogelijk is. Voorbeelden zijn: wegen, straatverlichting, riolering, electriciteitskabels, waterleidingen, gasleidingen, afvalinzameling en de omheining, al dan niet met slagboom.
Deze infrastuctuur moet, net als in een gewone woonwijk, worden onderhouden en vervangen. In een gewone woonwijk wordt dit bekostigd uit de openbare middelen. Op een vakantiepark dienen de bewoners hier zelf zorg voor te dragen. Zouden niet alle eigenaren in de kosten bijdragen dan zou de niet-betalende eigenaar ongerechtvaardigd voordeel krijgen uit de aanwezige infrastructuur.
Uit het voorgaande volgt dat ook als je geen lid bent van de VvE van een vakantiepark, je wel degelijk dient bij te dragen in de kosten voor het onderhoud en de instandhouding van de basisinfrastructuur van het park. De opzegging van het lidmaatschap van de betreffende VvE brengt hier geen verandering in.
Centrumvoorzieningen
Wat nu te doen met de overige voorzieningen zoals gebruik van het restaurant en het zwembad? Deze zogenaamde centrumvoorzieningen behoren niet tot de basisvoorzieningen van een park. Opzegging van het VvE-lidmaastchap brengt in beginsel met zich mee dat de kosten voor deze voorzieningen niet meer hoeven te worden betaald. Dit heeft natuurlijk wel tot gevolg dat de centrumvoozieningen door het uitgetreden lid niet meer mogen worden gebruikt.
Conclusie
Uit het voorgaande volgt dat alle eigenaren van huisjes op een vakantiepark verplicht zijn om bij te dragen in de kosten van de basisinfrastructuur van het park. Of een eigenaar lid is van een VvE is daarvoor niet van belang. Voor de centrumvoorzieningen kan dit anders zijn.
________________________________________
[1] Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 19 april 2011, RN 2011, 83