Weens Koopverdrag
United Nations Convention on Contracts for the International Sales of Goods (CISG; ook het Weens Koopverdrag genoemd) is een compromis van de wettelijke bepalingen voor koop in verschillende landen. Het verdrag bevat als gevolg daarvan een aantal tekortkomingen en tegenstrijdigheden. Dit is onvermijdelijk in een verdrag dat betrekking heeft op een omvangrijk rechtsgebied waarbij veel verdragsluitende staten zijn betrokken. In het verdrag is geprobeerd een balans te vinden tussen de tegengestelde benaderingen in de “Civil law” en “Common law”. Als gevolg hiervan zijn sommige bepalingen onduidelijk geworden of in het geheel weggelaten om tot een acceptabel compromis te komen. De tekst van het Weens Koopverdrag is te vinden op de website van Uncitral (www.uncitral.org). De rechtspraak betreffende het Weens Koopverdrag wordt wereldwijd verzameld in databases. Voor de Nederlandse rechtspraak kan worden gekeken op www.rechtspraak.nl, maar soms is dat niet voldoende. Niet alle uitspraken worden gepubliceerd en soms bestaat er behoefte om in een database te kijken. Regelmatig vragen juristen zich af in welke database zij deze uitspraak kunnen vinden. Van origine is de belangrijkste Cloud. Dat is een door Uncitral opgezette verzameling van Engelstalige samenvattingen van uitspraken op internet, te vinden op de website van Unicitral (www.uncitral.org). Cloud is opgezet om rechters, arbiters, advocaten, maar ook partijen bij internationale handelstransacties te assisteren door rechterlijke en arbitrale uitspraken beschikbaar te maken waarin het Weens Koopverdrag wordt toegepast en daardoor de uniforme interpretatie van het Weens Koopverdrag te bevorderen.
Gezien het grote aantal uitspraken dat is verzameld in Cloud heeft Uncitral gezocht naar een instrument dat geselecteerde, overzichtelijke en objectieve informatie bevat over de interpretatie van het Weens Koopverdrag. Dit resulteerde in het Uncitral Digest of Case Law on the United Nations Convention on the International Sale of Goods (Digest). Digest bevat een apart hoofdstuk voor iedere bepaling van het Weens Koopverdrag waarin een samenvatting wordt gegeven van de relevante rechtspraak over die bepaling. De bedoeling van Digest is om de ontwikkeling van de rechtspraak te laten zien.
Daarnaast is er Unilex (www.unilex.info), een door Unidroit opgezette verzameling van de rechtspraak die is gewezen op basis van het Weens Koopverdrag. In deze verzameling kan worden gezocht op verdragsbepalingen, op de datum van de uitspraak, op het land waarin de uitspraak is gewezen of op arbitrale beslissingen.
In verschillende databases zijn vele uitspraken te vinden die gaan over het Weens Koopverdrag. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien handel een grote betekenis heeft in de wereld. Het is ook niet verwonderlijk dat veel uitspraken afkomstig zijn van de Nederlandse rechters omdat Nederland van oudsher een handelsland is en handel zit ons in het bloed.
Ondanks dat er veel uitspraken te vinden zijn over het Weens Koopverdrag, nemen de geschillen tussen partijen niet af. Regelmatig komen dezelfde onderwerpen aan bod, maar ook steeds nieuwe onderwerpen dienen zich aan. Het is dan aan de juristen om te kijken hoe hiermee omgegaan wordt. Dat levert soms wat puzzelwerk op maar dat is wat het juristenvak mooi maakt. Het Weens Koopverdrag dateert uit 1980. Dat is inmiddels 35 jaar geleden. Desondanks is het Weens Koopverdrag nog steeds geldig. De vraag is hoe lang het Weens Koopverdrag haar “houdbaarheid” houdt. Zal het Weens Koopverdrag over 100 jaar nog gelden? De tijd zal het leren…